COACH ACHTERGROND

Coachen sinds de lagere school

Eigenlijk was ik altijd al bezig om in de gaten te houden hoe mensen met elkaar omgingen en op te komen voor het gemeenschappelijke belang. Dus vaak werd ik gekozen als klassevertegenwoordiger en aanvoerder van allerlei clubs. Ik denk dat het kwam omdat ik altijd wilde dat het WIJ gehoord wordt en dat het veilig voelt. Maar ook om aan te jagen en te vinden dat het beter kan en moet.

Pas echt coach werd ik 2011, toen ik zo verrast werd in mijn rol als leidinggevende aan een gelegenheidsteam, waar collega’s met passie, intelligentie en volharding en zoveel plezier aan de slag gingen om de oplossing van een groot probleem te vinden. En daarnaar toewerkten, vanuit eigen intelligentie maar ook door die van de omgeving te betrekken. Een tijd waar vertrouwen, trots en plezier ervan af spatte. Zo anders als vaak de bestaande teams, hoe kwam dat toch, vroeg ik me af?

Er was eerst een training Groepsdynamiek voor nodig dat ik erachter kwam dat ik meer wilde dan een “model” begrijpen. Ik wilde daadwerkelijk met mensen en teams als coach aan de slag. Echt gegrepen werd ik pas door de opleiding Relationship Systems Coaching van het Center for Right Relationship in de VS, https://www.crrglobal.com/.

Het belangrijkste van hun benadering is dat er naast het IK en het JIJ, een 3e entiteit bestaat, de Relatie zelf. Daarbij is de focus wat minder op de mensen is gericht, maar vooral op de relatie tussen mensen en de wijsheid welke daar is te vinden. Voor mij was dat niet alleen enorm fascinerend, maar als leidinggevende voelde ik een enorme opluchting. Ik dacht “Als dat mogelijk wordt voor leidinggevenden en hun teams, dan ontstaat er een betere sfeer en blijven de resultaten niet uit.”

IMG_0003

Al bij het begin van de opleiding begon ik mensen te coachen, eerst tweetallen maar al snel teams en afdelingen. En ik ontdekte tijdens het werken met grote groepen toen ik werd gevraagd bij organisatieontwikkeling dat systemisch coaching een heel krachtig instrument is.

Omdat uren maken als coach niet het enige is om kwaliteit te leveren, en ik het vak van coach serieus neem, besloot ik om het certificerings-programma van CRR te volgen en werd ORSC-certified coach en trainer. https://www.crrglobal.com/orsc-certification.html

Wat mij ook in beweging heeft gezet, was dat ik van harde werker een beter beschikbare partner, vader, opa en vriend wilde zijn. Een man die ook van de bank afkwam  en meer tijd maakte voor tennissen en mountainbike, naar theaters, uit eten en musea gaan. En mijn droom volgde van werknemer naar een eigen coaching bedrijf!

Maar toch, het meest belangrijk is dat ik sinds 2011 teams en mensen bij belangrijke projecten en veranderingen heb gecoacht.